Paszteciki!
Zapraszam na Paszteciki!!
Piszę ten post i właśnie szamię mojego pasztecika. Pyszka! Polecam je, bo są pyszne, wszystkim smakują, można je podać na ciepło z czerwonym barszczem lub zajadać same bez dodatków. Szybko się je robi więc zapraszam!
CIASTO:
3 szklanki mąki
1 jajko
1 kostka margaryny (250 g)
szczypta soli
pół łyżeczki cukru
pół szklanki letniego mleka
5 g drożdży
Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem. Mąkę dokładnie mieszamy z margaryną ( trzeba margarynę pokruszyć ręką i z mąką wyrobić trochę) dodajemy drożdże rozrobione w mleku, sól i jajko. Dokładnie szybko wyrabiamy ciasto i odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Tak wygląda ciasto wyrobione :) Moje się cieszy, że mnie widzi :D
FARSZ:
0,5 kg pasztetowej ( ja użyłam drobiowo-wieprzowej z Sokołowa, ale używałam też firmy "Duda" obie są bardzo dobre i tanie :) )
pół cebuli
1 jajko
pieprz do smaku
+ 1 jajko do smarowania pasztecików
Cebulę siekamy bardzo drobno, dodajemy pasztetową, jajko i przyprawiamy do smaku pieprzem. Mieszamy bardzo dokładnie wszystko. I gotowe :)
Pasztetowa z Sokołowa (ale mi się rymnęło :D )
Gotowy farsz do pasztecików
Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na kilka porcji. Na stolnicy wałkujemy na cienki placek i kroimy na prostokąty ( nie za duże).
Na każdy prostokącik wykładamy łyżeczką farsz i zwijamy.
Tak MOGĄ wyglądać paszteciki. Możecie je zawijać w inny sposób np. robić sakiewki ( też kilka takich zrobiłam). To już zależy od Was!
Smarujemy paszteciki roztrzepanym jajkiem.
Roztrzepane dokładnie jajko.
Pieczemy w temp. 220 stopni aż się zrumienią. Wyciągamy i SZAMIEMY!
Ciasto to możemy podawać też na słodko, tylko lekko dosładzamy i np. faszerujemy dżemem. Próbowałam wychodzi pycha. Można też zrobić paluszki z kminkiem, makiem, solą.
Pozdrawiam!
Komentarze
Prześlij komentarz