Zupa Zalewajka z rwanymi kluseczkami

Zupa zalewajka z rwanymi kluseczkami

Pyszna, sycąca i szybka do zrobienia. Kojarzy mi się z dzieciństwem i z mamą:) Bo Mamcia robi najlepszą, świetnie doprawioną i pachnącą :) Teraz ja robię ją moim dzieciom a one ją uwielbiają. Taka zupa jest lekka, ale bardzo dobrze syci, można ją zrobić w upalne dni ale także w te chłodniejsze świetnie się sprawdzi.

Składniki:

-szklanka mąki (może trochę więcej żeby kluski wyszły twardsze)
-1 jajko
-1/2 szklanki wody letniej
-4-5 średnich ziemniaków
- pieprz, sól i maggi do smaku
- ziele angielskie i liść laurowy
- kość lub jakieś kurze mięsko w zależności od upodobania
-śmietana 12%

Nastawiamy wodę w garnku i wrzucamy kość lub mięsko, ziele i liścia laurowego. Gdy mięso odchodzi od kości wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i bierzemy się za robienie klusek.. Wbijamy do miseczki jajko, dodajemy mąkę i wodę i mieszamy dokładnie, zagniatamy ciasto dodajemy mąki aż ciasto będzie odstawało od ręki. Gdy ciasto już gotowe, rwiemy malutkie kluseczki i rzucamy do zupy. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut i zabielamy śmietaną.

Ps. Można tą zupę podać z pulpecikami mięsnymi.

Komentarze

Popularne posty