Maślana zupa pieczarkowa
Maślana zupa pieczarkowa
Dlaczego maślana spytacie? Ponieważ pieczarki podsmaża się z cebulką na maśle i w ten sposób wydobywa się z nich piękny aromat i zniewalający smak. Zupa zyskuje nowe życie w ten sposób. Stosuję ten sposób od niedawna, ale różnica jest powalająca. Moje dzieci chociaż nie lubią pieczarkowej zupy tą zajadały ze smakiem i z dokładką. Ja zupę pieczarkową podałam z makaronem, który uwielbia mój synek. Można podać ją tradycyjnie z ziemniakami. Kwestia upodobań. :)Składniki:
250g pieczarek1 mała cebula lub 0,5 większej
makaron lub ziemniaki pokrojone w kostkę
pół piersi z kurczaka
1 łyżka masła
marchew
seler lub nać
pietruszka
gałązka lubczyku (jeśli nie macie możecie dodać kostkę knorr rosołową z pietruszką i lubczykiem, nadaje świetny smak i aromat)
sól, pieprz do smaku
Mięsko kroimy i możemy zrobić w dwóch opcjach. Pierwsza to podsmażyć na patelni lekko i dodać do zupy lub też od razu wrzucić do zupy bez podsmażania. Ja nie podsmażałam, marchew pokroiłam w kosteczkę i wrzuciłam do zupy, dodać pietruszkę startą na tarce lub pokrojoną w kostkę jak kto woli, wrzucamy gałązkę lubczyku, dodajemy kostkę i plaster selera lub nać z selera. Gotujemy na małym ogniu w międzyczasie kroimy pieczarki w plasterki, cebulę w kostkę i wrzucamy na patelnię z masłem, podsmażamy aż cebula będzie miękka i wrzucamy do zupy, solimy i pieprzymy ( he he). Wrzucamy makaron. Gotujemy aż makaron będzie lekko niedogotowany i wyłączamy, zostawiamy na 10 minut aż makaron dojdzie i zabielamy śmietanką.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz