Serce nadziewane kurczakiem
Na pierwszy rzut:
Pyszne serce
Tak wyglądało serduszko, przed włożeniem do piekarnika.Zacząć należy od ciasta, które jest ciastem do pizzy.
Składniki na ciasto:
ok. 3 szklanki mąki
2/3 szklanki letniej wody
1 i 1/2 dag drożdży
szczypta soli
4 łyżki oleju
Mąkę przesiewamy, drożdże rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do mąki, mieszamy, dodajemy sól i olej. Wyrabiamy ciasto i w ciepłym miejscu zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
W czasie gdy ciastko sobie rośnie, szykujemy wypełnienie :)
Składniki:
Pierś z kurczaka
Pieczarki
kapusta pekińska
ser zółty
ketchup
kostka rosołowa
maggi
przyprawy (ja używam zawsze curry, gyros, chili i czosnku zwykłego lub granulowanego)
Pierś z kurczaka kroimy w malutką kosteczkę, wrzucamy na patelnię, kilka kropel oleju, żeby się nie przypalał dodajemy, no i przyprawiamy. Podsmażamy i przesypujemy do salaterki.
Na tej samej patelni (nie myjemy patelni po kurczaku) smażymy pokrojome w plasterki pieczarki, gdy zacznie się wytapiać z nich woda, wrzucamy do nich kostkę rosołową i dodajemy maggi i podsmażamy.
Przesypujemy do salaterki.
Pora na:
Sos czosnkowy
3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu (ja zawsze używam winiary)
natka pietruszki i selera
sos do sałatek jogurtowo - czosnkowy (z biedronki mam taki )
no i oczywiście czosnek (ilość czosnku zależy jak bardzo chcemy czosnkowy i piekący ja przeciętnie używam ok. 3-5 ząbków )
Czosnek przez praskę przeciskamy, łączymy wszystkie składniki mieszamy dobrze i odstawiamy do lodówki żeby się przegryzł.
Ciasto gdy wyrosło wałkujemy na placek i dzielimy na dwie równe części ( mi akurat udało się rozwałkować w kształt serca :) ).Najlepiej ciasto ułożyć sobie na blaszce i tam go faszerować bo może być problem z przeniesieniem na blachę potem. Na jedną z nich ketchup lekko rozsmarowujemy, na to kładziemy kuraczka, na kuraka poszaktowaną kapuchę pekińską, sosik czosnkowy i przykrywamy zółtym serem. Całość przykrywamy drugim plackiem. Brzegi widelcem przyciskamy, żeby lepiej się zalepiły. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika ( ja mam stary i temperaturę ustawiam na oko :D) tak ok. 180 stopni. pieczemy 20-25 minut do zrumienienia ciacha.
Smacznego!



Komentarze
Prześlij komentarz