Sos z mięsem, ziemniakami i ogórki konserwowe.
Sos z mięsem, ziemniakami i ogórki konserwowe.
0,5 kg schabu lub szynki (można pół na pół)
1 cebula
Pieprz/sólZiele angielskieLiść laurowyMąka i olej do zasmażki
Mięso kroimy w większą kostkę i smażymy na patelni do zrumienienia, podlewamy lekko wodą i dodajemy pokrojoną w paski cebulę, dusimy chwilę na malutkim ogniu. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą, ALE (!) wodę leje my do patelni w której smażyliśmy mięso i dopiero do garnka. Robimy tak, ponieważ cały smak z mięsa pozostał na patelni i musimy go z tamtąd wydobyć. Woda musi zakrywać mięso. Dodajemy przyprawy i gotujemy na malutkim ogniu pod przykryciem. Mięso musi się rozpływać w ustach i dopiero będzie gotowe. Najlepiej nastawić sobie rano i na malutkim ogniu pyrkać z 2-3 godzinki. Gdy mięso jest już gotowe robimy zasmażkę. Na patelnię wlewamy olej i sypiemy mąkę (tak z 2 łyżki) podsmażamy chwilę i dodajemy do sosu. Mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gotowe!
❤️

Komentarze
Prześlij komentarz