Wątróbka z cebulą

Wątróbka z cebulą

1 płat wątróbki wieprzowej
2 duże cebule
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
sos sojowy ciemnysoł i pieprzpół szklanki wodymleko do namoczenia


Wątróbkę moczę w mleku około 1-2 godzin, dzięki temu nie będzie gorzka i będzie bardziej krucha i soczysta. Kroję na nie za duże kawałki i obtaczam dokładnie w mące. Obsmażam na gorącym oleju z obu stron, następnie dodaję pokrojoną w pióra cebulę. Podlewam pół szklanki wody, doprawiam sosem sojowym i pieprzem. NIE SOLIMY! Wątróbkę przez około 10-15 minut na malutkim ogniu duszę pod przykryciem. Zdejmuję z ognia i solę do smaku. Pozostawiam na kilka minut, aby się przegryzła. Można podawać samą z chlebem lub też jako obiad z ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty i jabłka.

Komentarze

Popularne posty