Chlebek nr 2
Chlebek dla niewtajemniczonych :)
Witajcie!Dzisiaj tak jak zapowiadałam w poprzednim poście o chlebie, drugi rodzaj chlebka Wam przedstawię. Ten jest bardziej podobny do bułki smakiem niż do chleba ale smakuje wybornie, pięknie roście (jest większy niż ten pierwszy, no i ten pierwszy bardziej przypomina chlebek niż bułkę, ale muszę przyznać że oba są pycha! Do roboty!
Składniki:
3 szklanki mąki
1,5 szklanki wody
10 g drożdży świeżych
1 łyżeczka soli
otręby do obtoczenia chleba
Wieczorem w misce wymieszać drożdże z wodą, dodać mąkę i sól, jeśli chcecie można dodać otręby (ja dodałam i to całkiem sporo). Dokładnie mieszać całość masa będzie dość rzadka. Miskę zakryć szczelnie folią, i odstawić do rana w ciepłym miejscu.( Ja wstawiłam miskę z ciastem do mikrofali żeby stała sobie w spokoju).
Rano zagnieść chleb. Blachę,natłuścić i obsypać otrębami lub bułką tartą,ułożyć ciasto, posypać otrębami boki i wierzch. Piec w 200 st. C. przez ok. 40 minut. Wyciągnąć i najlepiej położyć na kratce, wtedy on odparuje sobie i będzie chrupiący.
Komentarze
Prześlij komentarz