Zupa Wiosenna (Kalafiorowa)

Zupa kalafiorowa

Zupy mają to do siebie, że są lekkie i na gorące dni są znakomitym daniem. Zupa warzywna jest pyszna, lekka i kolorowa, a poza tym szybko się ją robi. Wykorzystałam dzisiaj warzywa z mojego ogrodu ( nie wszystkie bo po tych "wspaniałych" gradobiciach wiele moich pysznych warzywek ucierpiało) i zrobiłam wiosenną zupkę. Proporcje w zależności od tego jak kto lubi dane warzywa można dostosować do siebie :)

Składniki:

- 1 mały kalafior
- 2 marchewki
- 1/3 pora
- groszek zielony ( ja miałam z puszki)
- zielona fasolka szparagowa
- koperek
- 1/2 selera
- 1 pietruszka
- szczypiorek
- śmietana do zabielenia
- lubczyk
- można dodać np. pierś z kurczaka, żeby był ładniejszy zapach i zupa była smaczniejsza
- ok. 4-5 średnich ziemniaków
- listek laurowy, ziele angielskie i maggi

Nastawiamy garnek z wodą na mały ogień, lekko solimy i dodajemy przyprawy typu maggi, listek laurowy, ziele angielskie, wszystkie warzywa myjemy, kroimy w kostkę (wielkość kostki zależy od upodobań własnych) moja była spora, kalafiora różyczkujemy i dodajemy wszystko do zupki oprócz groszku, jego dodamy pod koniec. Jak już warzywa będą miękkie ( trzeba uważać żeby nie rozgotowały się bo będzie ciapa z nich) dodajemy groszek, doprawiamy do smaku i dodajemy śmietankę do zabielenia. Dla tych co im się śmietana waży w zupie, to podpowiem, że do śmietany dolewa się po trochu zupy i miesza wtedy śmietana ogrzewa się i nie zważy zupy. Jeśli gotujemy więcej, to nie wkładamy śmietanki do garnka tylko prosto do talerza, wtedy zupa przechowa się dłużej i nie zepsuje się szybko. Smacznego!

Komentarze

Popularne posty