CHLEBEK

Pyszny i chrupiący chlebek!

Już od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia chleba. Ten kupczy dobry ale nijak ma się do tego robionego własnoręcznie w domu. Często jadam taki chlebek u mamy mojego męża, jednak jej chleb jest ciemny i ciężki, co nie zmienia faktu, że chleb jest pyszny. Znalazłam dzisiaj przepis na chleb dla opornych i wypróbowałam od razu! Faktycznie chleb jest pyszny i mega chrupiący. Zrobię go jeszcze nie raz z pewnością. Następny będzie chleb na zakwasie :)  Jeśli i Wy macie ochotę na chlebek własnoręcznie zrobiony, ale nie macie zakwasu, ani czasu, żeby czekać pół nocy to jest to przepis w sam raz dla Was! Do roboty.

Składniki:

250g mąki (jeśli mamy kilogramową mąkę to będzie 1/4 opakowania)
25g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 szklanka letniej wody
2 łyżki otrębów pszennych
2 łyżki otrębów owsianych
(jeśli lubimy przyprawy i chcemy żeby chleb był np. czosnkowy dodajemy czosnek granulowany itd. itp.)

Mąkę mieszamy z solą, płatkami i przyprawami jeśli je dodajemy. Robimy wgłębienie w mące i wkruszamy tam drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy letnią wodą delikatnie mieszając. Zostawiamy na 10 minut. Gdy drożdże urosną mieszamy ciasto dokładnie i na pół godziny zostawiamy w ciepłym miejscu przykrywając ściereczką. Po tym czasie ponownie mieszamy, przekładamy do formy, która albo jest natłuszczona i obsypana bułką tartą, albo wyłożona papierem do pieczenia ( ładnie się odkleja sama sprawdziłam :) ). Pieczemy przez godzinę w 200 stopniach.

Komentarze

Popularne posty