Pierś z kurczaka curry w porach z pieczarkami
Kurczak curry w porach z pieczarkami
Witajcie!Dzisiaj łatwy i szybki kurczak. Szukałam nowego przepisu na kurczaka i znalazłam na blogu http://strawberriesfrompoland.blogspot.com/2010/03/dziewczyna-z-koperkiem-na-zebach.html, jednak zmodyfikowałam go trochę np.dodając pieczarki i zmieniając proporcje. Smak jest zniewalający :) Nawet moim dzieciakom przypadł do gustu chociaż nigdy nie jedzą niczego zielonego. Nawet kasza jaglana z tym kurczakiem była dla nich pyszna. Można go podać na kilka sposobów, ja połączyłam go właśnie z kaszą jaglaną na początku każde z nich ułożyłam osobno, potem porcję dla dzieciaków przygrzałam na patelni, ale dorzuciłam kaszę do kurczaka, żeby się przygrzała, zmieszałam wszystko i wyszło jeszcze lepsze, więc jeśli ktoś lubi pyszny nieład to może podać tak :) Zaczynajcie!
Składniki:
1 por (bez ciemnozielonej części)1 filet podwójny lub połowa (z połowy wychodzi danie dla dwóch osób)
6-7 pieczarek (jeśli bardzo lubicie możecie dać więcej)
2 łyżki masła
2 łyżeczki płaskie curry
pół kubeczka śmietany
przyprawy sól, pieprz
Kroimy kurczaka w kostkę, przyprawiamy 1 łyżeczką curry, solą i pieprzem i smażymy do złotego koloru. Kroimy por w krążki i potem na pół, pieczarki w plastry i smażymy na 2 łyżkach masła, gdy por jest już miękki dodajemy kurczaka i drugą łyżeczkę curry i podsmażamy chwilę. Wlewamy śmietankę i mieszamy, gdy wszystko ładnie się połączy zdejmujemy z ognia. Możemy podać z kaszą jaglaną tak jak ja, można z ryżem, chińskim makaronem, frytkami itd. ile głów tyle pomysłów :) Smacznego!!
Komentarze
Prześlij komentarz