Ciasto Makowe
Ciasto Makowe
Uwielbiam wszystkie ciasta z makiem...uwielbiam mak! :) Dlatego właśnie takie ciasto polecam Wam:)
Ciasto wychodzi pyszne, lekko wilgotne, nie rozsypuje się i nie jest za słodkie.
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka niemielonego maku
1 szklanka cukru
4 jajka
1 kostka masła
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, mak, mleko, cukier wanilinowy i wymieszać dokładnie. Ubić pianę z białek na sztywno i delikatnie dodajemy do masy lekko mieszając. Piec w wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formie przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz