Ciasto "Snikers"
Ciasto, które uwielbia cała rodzina :) Jest słodkie, pełne orzechów i pyszne. Polecam wypróbować, zakochacie się w nim :)
(przepraszam, że zdjęcie takie mało wyraźne, ale musiałam szybko robić ponieważ za szybko znikał z blachy :) )
Ciasto:
1/2 kg mąki (3,5 szklanki)
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
20 dag masła
3 żółtka
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
Zagniatamy ciasto z podanych składników, wałkujemy na cienki placek (nie może być za cienki) i pieczemy w temp. 180 stopni aż zarumieni się. Gdy przestygnie kroimy na 2 części.
Masa:
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
0,5 kostki masła
2 łyżki kakao
1 szklanka mleka w proszku
Wszystkie składniki oprócz mleka w proszku wrzucamy do garnka, ustawiamy na małym ogniu i mieszamy. Gdy już mamy gładką masę, doprowadzamy do wrzenia zdejmujemy z ognia. Studzimy i dodajemy 1 szklankę mleka w proszku. Dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek! Gotową masę wykładamy na ciasto i przykrywamy drugim ciastem.
Masa na wierzch:
20-30 dag orzechów włoskich potłuczonych lub lekko zmielonych
2 łyżki cukru
2 łyżki miodu
10 dag masła
Wszystko wkładamy do garnka i smażymy na malutkim ogniu ok. 5 minut. Jeszcze ciepłą masą polewamy ciasto i odstawiamy aż ostygnie i zgęstnieje wszystko.
Potem zostaje już tylko szamać i zachwycać się ciastem ;-) Polecam!!
(przepraszam, że zdjęcie takie mało wyraźne, ale musiałam szybko robić ponieważ za szybko znikał z blachy :) )
Ciasto:
1/2 kg mąki (3,5 szklanki)
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
20 dag masła
3 żółtka
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
Zagniatamy ciasto z podanych składników, wałkujemy na cienki placek (nie może być za cienki) i pieczemy w temp. 180 stopni aż zarumieni się. Gdy przestygnie kroimy na 2 części.
Masa:
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
0,5 kostki masła
2 łyżki kakao
1 szklanka mleka w proszku
Wszystkie składniki oprócz mleka w proszku wrzucamy do garnka, ustawiamy na małym ogniu i mieszamy. Gdy już mamy gładką masę, doprowadzamy do wrzenia zdejmujemy z ognia. Studzimy i dodajemy 1 szklankę mleka w proszku. Dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek! Gotową masę wykładamy na ciasto i przykrywamy drugim ciastem.
Masa na wierzch:
20-30 dag orzechów włoskich potłuczonych lub lekko zmielonych
2 łyżki cukru
2 łyżki miodu
10 dag masła
Wszystko wkładamy do garnka i smażymy na malutkim ogniu ok. 5 minut. Jeszcze ciepłą masą polewamy ciasto i odstawiamy aż ostygnie i zgęstnieje wszystko.
Potem zostaje już tylko szamać i zachwycać się ciastem ;-) Polecam!!
Komentarze
Prześlij komentarz